Gruppbild

Anders och Mikael på väg ut från Punta Arenas tillsammans med forskarkollegor från INACH. Det chilenska militärfartyget AP Aquiles tar oss till olika baser runt den Antarktiska halvön. I gruppen finns representanter från Chile, Kanada, Norge, Nya Zeeland, Polen, Sverige och USA. Foto: Pablo Ruiz, INACH

Det är nu två veckor sedan vi lämnade Sverige, och vi har ännu inte riktigt nått hela vägen fram till vår slutdestination – den argentinska forskningsstationen Carlini. Korsningen av Drakes sund mellan Sydamerika och den Antarktiska halvön gick förvånansvärt smärtfritt. Vi hade vinden och vågorna i ryggen hela vägen, vilket underlättade passagen för oss ombord på AP Aquiles. När vi nådde King George Island var det dock för blåsigt att släppa oss vid Carlini, och vi blev istället tvungna att gå i land vid den chilenska forskningsstationen Profesor Julio Escudero på Fildes-halvön. Det är ungefär en timmes båtfärd mellan Fildes och Carlini, men passagen är väldigt väderberoende, så vi har varit inblåsta här i fyra dagar, och förväntas bli kvar några dagar till. Vi är otåliga med att komma igång med vårt arbete, men eftersom det är en så avlägsen plats, vill man inte ta några onödiga risker och måste därmed alltid invänta goda förhållanden.

Isberg

Första isbergen siktades när vi började närma oss Sydshetlandsöarna. Foto: Anders Torstensson

Fildes är en central punkt på Sydshetlandsöarna eftersom flygfältet och många olika baser ligger här. Inom en radie av 5 km hittar man tre chilenska stationer, en kinesisk, en rysk och en uruguayansk station. Escudero är en modern forskningsstation som drivs av den chilenska myndigheten Instituto Antártico Chileno (INACH). Som tur är har chilenarna varit väldigt gästvänliga och hjälper oss att komma vidare till Carlini. Det är fritt att röra sig mellan baserna, så under tiden vi väntar på bra väder passar vi på att besöka olika personer och baser. Det är fortfarande tidigt på fältsäsongen, så det är väldigt få forskare som anlänt. Många av de som är här har därmed övervintrat och är väldigt glada att träffa nya människor.

Profesor Julio Escudero

Den chilenska forskningsstationen Profesor Julio Escudero. Det är ungefär 1,5–2m snödjup, vilket knappt märks eftersom husen står på stöttor. Foto: Anders Torstensson

AP Aquiles transporterade inte bara oss över Drakes sund, utan även en hel massa förnödenheter till baserna på Fildes. Av det som lastats av fanns bland annat båtmotorer, fyrhjulingar, byggmaterial, mat och dryck. Det blev inte mycket sömn för oss den första natten i land. Tillsammans med ett stort antal militärer från det chilenska flygförsvaret, samt personalen på Escudero-stationen langade vi utrustning från stranden upp till de olika baserna på halvön. Efter flera timmars jobb smakade frukosten extra gott!

Eftersom vi kommer att vara borta i tre månader, missar vi mycket av det traditionella svenska julfirandet. Istället för att drick glögg och äta pepparkakor passade vi på att besöka den rysk-ortodoxa kyrkan Trinity på första advent. Det är en 15 m hög träkyrka, byggd i traditionell rysk stil. Det finns alltid två präster på plats året runt, och förutom att be för ryska polarfarare hjälper de också till med underhållet av den ryska basen Bellingshausen. Vi förstod inte så mycket av söndagsmässan, men det var en intressant upplevelse. Mikael fick prova klockspelet när mässan var över, vi tror varken invånarna på Fildes eller pingvinerna uppskattade det så värst mycket.

Kyrka

Världens sydligaste rysk-ortodoxa kyrka. Foto: Anders Torstensson

Klockspel

Mikael fick lov att spela ett klocksolo efter söndagsmässan. Foto: Anders Torstensson