Då är vi så sakteliga på väg hemåt! Just nu är dock vår expedition utspridd på två kontinenter. Våra fyra forskare flögs ut från Troll häromdagen och är redan i Kapstaden på väg hem, vi fyra logistiker är kvar i Antarktis och väntar på att få plats på flygen ut.

I den här delen av Antarktis finns två stora flygfält där vanliga passagerarplan kan landa på hjul. Ett flygfält ligger vid den norska stationen Troll och ett vid den ryska stationen Novolazarevskaja (Novo). Båda landningsbanorna har is som underlag, men ytorna är frästa och hyvlade, så det är lika jämnt och fint som asfalt. Sedan finns flera mindre flygfält som kräver små flygplan och landning på skidor. En sådan ”skiway” finns till exempel vid SANAE IV, där vi blev upphämtade för fyra dagar sedan av en Twin Otter – ett litet tvåmotorigt propellerplan.

Tvåmotorigt propellerplan

Twin Otter. Foto: Håkan Grudd

Så här års, i slutet av sommarsäsongen, är det flera hundra personer som ska flygas ut från det tiotal forskningsstationer som finns här i Dronning Maud Land. Matarflygen från dessa stationer till de två större flygfälten sker med Twin Otter och en lite större flygplanstyp som kallas Basler, vilket är gamla ombyggda DC-3:or med skidor. Alla dessa transporter av folk och gods planeras naturligtvis noga, men allt är beroende av väder och det enda man kan vara helt säker på är det kommer ske förändringar i tidtabellen. Så, nu har fyra av oss redan rest ut, en sitter på Troll och väntar på att få flyga ut 14 februari medan vi andra tre sitter på Novo och hoppas flyga ut i morgon 12 februari. Inte riktigt som vi planerat, men det ser ut att lösa sig till slut.

Här på Novo bor vi på ett litet trevligt gästhus som drivs av ett ryskt par. Vi bor bra och får god mat, samt matas med en hel del rysk TV. Vi förstår att det pågår ett OS…

Gästhusets namn, Oasen, anspelar på det relativt stora isfria område som finns här. Området är ungefär 1×7 km och ganska kuperat. Här ligger också flera små sjöar, något som är unikt i den här delen av Antarktis. Två forskningsstationer ligger här: en rysk och en indisk. Vi har besökt båda – vandrat de fyra kilometrarna från den ryska stationen Novo till den indiska stationen Maitri. Kulturellt var det verkligen som att vandra från Ryssland till Indien!

Gästhus i Antarktis

Gästhuset Oasen. Foto: Håkan Grudd

Utanför Maitri

Fredrik och Carl vid den indiska forskningsstationen Maitri. Foto: Håkan Grudd