Häromdagen fick vi ett efterlängtat ombyte i vädret. Nu har vi haft två dagar med strålande solsken och nästan vindstilla. Temperaturen ligger mellan fem och tio minusgrader, ungefär som en fin majdag i svenska fjällen alltså!

Vi passar på att utnyttja dessa dagar till att flyga helikopter. I fredags flögs vår andra bränsledepå ut, 180 km söder om SANAE IV, och i går flögs forskarna ut till Svedrupfjella, en nunatak som ligger väldigt otillgängligt strax öster om en stor isström. De flög iväg kl 10 och kom hem kl 20, så det blev en lång och givande dag för forskarteamet.

Idag har vi också riktigt fint väder, men nu är helikoptrarna upptagna med annat och vi ägnar oss åt vila samt förberedelser för den långa färden söderut till Kirvanweggen. Vi räknar med ungefär 30 mil skoterfärd för att komma till det område med nunataker som ligger längst söderut i Dronning Maud Land. På vägen passerar vi Borgmassivet. Vår första bränsledepå heter Mötesplassen, vår andra depå ligger vid Stignabben. Vi passerar också Ahlmannryggen.

Namnen klingar nordiskt, vilket beror på att vi kommer åka igenom ett område som karterades av den Norsk-brittisk-svenska Antarktisexpeditionen 1949–1952. Ahlmannryggen har till exempel fått namn efter Hans W:son Ahlmann, Stockholms universitets förste professor i geografi och initiativtagare till expeditionen. Expeditionen var den första som genomfördes i internationellt samarbete och blev en modell för senare expeditioner till Antarktis och ledde bland annat till det internationella geofysiska året 1957/58 och skapandet av Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR). Den forskning som utfördes av bland andra Valter Schytt och Gösta H. Liljequist under expeditionen var på många sätt banbrytande i polarsammanhang.

Det ska bli oerhört intressant att få åka söderut igenom detta, med svenska ögon, klassiska område, där Valter Schytt åkte hundspann för 68 år sedan. Personligen ser jag också fram emot att passera Istind. Jag har på avstånd studerat den pyramidliknande bergstoppen ända sedan vi kom till SANAE IV (när vädret tillåtit). Som en egyptisk pyramid sticker den upp ur inlandsisen, vit av snö på ena sidan. Det är nog ett av de vackraste berg jag sett!

Nunataker

Mot söder! Foto: Håkan Grudd