Guvernören

Vraket av Guvernören, Enterprise Island, Antarktis. Foto: Gustav Rossnes

Den tjugosjunde januari år 1915 eldhärjades det flytande kokeriet Guvernören, medan det låg för ankar vid Enterprise Island i Antarktis. Hela besättningen på 85 man kunde räddas, men de 16 800 tunnorna med valolja brann upp. 95 år senare ligger vi för ankar vid sidan av vraket av denna flytande fabrik, som blivit något av en symbol för den pelagiska valfångstindustri som var baserad i Gerlache Strait. Den fungerar både som en påminnelse om de risker som valfångsten var förknippad med, liksom de konsekvenser den kunde få för miljön i regionen.

Vi spenderade eftermiddagen med att dokumentera och kartlägga lämningar av den pelagiska valfångstindustrin, på ett antal små öar mellan Enterprise Island och Nansen Island. Trots kraftigt snöfall och blåst under eftermiddagen, lyckades vi kartlägga två öar med övergivna vattenbåtar, livbåtar, jollar, kolupplag, ankarplatser, bränsletankar, tunnlager och tunntillverkningsplatser och mindre hus som förberetts för den kommande säsongen – en säsong som aldrig blev av.

Lämningarna av valfångsten som finns utspridd över dessa öar kan ses som delar av ett nätverk, bestående av ett större antal vindskyddade vikar med goda ankarplatser för flytande kokerier, liksom små öar med lämpliga platser för att förvara tunnor, sprängämnen, vattenbåtar, bränsle och annat. Slutligen så försåg glaciärerna i området de stora mängder med färskvatten som valoljeproduktionen krävde.

Våra förhoppningar att få stifta närmare bekantskap med valar under vår resa mot syd blev infriade när vi passerade genom det smala sundet mellan Bluff Island och den Antarktiska kontinenten. Här hade vi turen att komma riktigt nära flera grupper med knölvalar, som under de senaste årtiondena har börjat bli en allt vanligare syn i Antarktis igen. I morgon kommer vi att fortsätta med vår fältforskning i området för att sedan fortsätta söderöver och vi hoppas på ännu en solig morgon.

Dag Avango, expeditionsledare, KTH/University of Groningen och Ulf Gustafsson, doktorand, University of Groningen