Den stora containern med utrustning till MARA:s huvudantennfält kom fram till stationen på julafton och flyttades till platsen där antennen skulle byggas den 26 december. Den var för tungt lastad för att kunna ställas upp direkt, men vi kunde börja lasta ut ca. 3 ton utrustning och bygga antennfältet. Tack vare långa arbetsdagar (midnattssolen underlättar) och gott stöd från Troll-personalen blev antennfältet, containerns uppställning, framdragning av elström och flytten av elektroniken till den nya containern klart den 4 januari och vi kunde börja våra mätningar med huvudantennfältet.

Containerns placering justeras

Placeringen av containern justeras. Foto: Sheila Kirkwood

Dipoler monteras

Dipoler monteras.

Dagen efter flyttade vi och kopplade in även det mindre antennfältet. Efter några dagars justeringar (bl.a. upptäckte vi stående vågor i huvudantennfältet som störde mätningarna på de lägsta höjdarna) nådde vi den 9 januari vårt tekniska mål – att kunna göra mätningar på såpass låg höjd som 300 m över marken.

Antenner flyttas

Antenner flyttas. Foto: Sheila Kirkwood

Figuren nedan visar resultat från de senaste dagarna. Det har varit fint väder, starkt solsken och lite vind, och förhållandena domineras av stark ”convection”, dvs. upp- och nedgående luftrörelser som syns i den lägre panelen, som stannar tvärt när de når skarpa temperaturgradienter högre upp (syns som tunna skikt med starka radarekon i SNR-panelen). Nu vill vi gärna ha en väderförändring – en riktig storm t.ex.!

Dataplot

Lägre troposfären 11–14 januari 2012.

/Sheila