Blåvalskelett

Blåvalskelett nära Port Lockroy. Foto: Dag Avango

Vid soluppgången denna morgon lättade vi ankar och påbörjade vår resa mot Melchior Islands – vårt sista stopp i Antarktis innan vi påbörjar vår resa tillbaka mot Falklandsöarna/Malvinas. I går eftermiddag nådde vi vår sydligaste punkt 64°55’S och från och med nu går vår resa mot norr. Vi påbörjade dagen med att arbeta vid Almirante Brown-stationen vid Paradise Bay och därefter fortsatte vi till Port Lockroy. Natten spenderade vi vid Dorian Bay på Wiencke Island. Det var bra väder för fältarbete – enstaka snöbyar och nästan ingen vind.

Port Lockroy är en före detta brittisk forskningsstation, byggd under Operation Tabarin i slutet av andra världskriget. Det är skyddat som historiskt monument och huserar ett museum som berättar en historia om brittisk forskning i Antarktis. På platsen finns även lämningar av valfångst, men valfångstindustrins historia i området nämns endast i förbifarten i Lockroymuseet. Huvudförklaringen är naturligtvis enkel – Port Lockroy-basen var ju inte en valfångststation. En bidragande faktor kan dock även vara att valfångstens historia är kontroversiell och därför är svårare att berätta.

Den moderna valfångstindustrin hade omfattande konsekvenser för det marina ekosystemet i Antarktis. Den mest självklara var att industrin nära nog utrotade flera arter av val. Man uppskattar att närmare 1,2 miljoner valar dödades i Antarktis under 1900-talet. Under vissa år dödades och bearbetades mer än 40 000 valar. Därför finns det nu för tiden knappt några bardvalar, som exempelvis blå- och sejval, kvar i de antarktiska vattnen. De enda valar man kan få syn på är knölval och späckhuggare. Den modern valfångstindustrin hade stor effekt på hela ekosystemet. De alltmer ökande bestånden av pingviner och (päls)sälar i regionen verkar vara en direkt konsekvens av borttagandet av valar ur ekosystemet, något som har medfört att stora mängder krill blivit tillgängligt för andra arter som just pingviner och sälar.

På nästan varenda isfri ö kring den Antarktiska halvön kan man finna lämningar efter den moderna valfångstindustrin. Dessa lämningar består inte bara av stationer, vattenpråmar, ankarfästen och tunnor, utan också av delar av döda djur som ligger utspridda längs stränderna i området. På Whalebone Beach nära Port Lockroy ligger ett nästan komplett skelett av en blåval – en passande symbol för denna förödande industri.

Dag Avango, expeditionsledare, KTH/University of Groningen