Det är lugnt väder i dag och vi är på färd mot Gerlache Strait och Nansen Island i syd. I går hade vi dock ytterligare en dag med dåligt väder. På morgonen var vindarna alltför starka för att vi skulle kunna ta oss i land med vår zodiak på ett säkert sätt. Dessutom var sikten nära nog obefintlig på grund av snödrev och dimma, vilket gör det omöjligt att fotodokumentera och kartera med totalstation.
Större delen av dagen spenderade vi med att tålmodigt vänta på att den styva kulingen skulle avta och sent på eftermiddagen förbättrades förhållandena till sist. Vi tog oss då snabbt i land och avslutade de viktigaste av de dokumentationsuppgifter som återstod sedan föregående dags arbete. När vi lämnade Deception Island senare på natten hade vi lyckats få med oss nästa all den data vi velat samla in, trots att vi hade förlorat två tredjedelar av den tid vi hade till förfogande här på grund av eländigt väder.
Gerlache Strait-områdets natur är hänförande – som ett koncentrat av den gängse bilden av Antarktis, med istäckta öar och spetsiga bergstoppar som reser sig ur djupblå vatten fulla av marin fauna. Tidigare under 1900-talet pågick här en intensiv valfångst i industriell skala, baserad på så kallade flytande kokerier. Dessa fartyg ankrade i skyddade bukter i området, där deras besättningar flänsade valarna längs skeppsidorna. En oundgänlig resurs för att kunna utvinna valolja var tillgången på glaciärer och vattendrag. Från dessa kunde valfångstföretagen hämta färksvatten, som de transporterade till de flytande kokerierna i vattenpråmar.
Nansen Island var en av de öar som de flytande kokerierna använde och vi förväntar oss att hitta lämningar av deras baser där – skyddade stränder med vattenpråmar, trätunnor och andra lämningar av deras aktiviteter. Och även om valfångstindustrin nästan utrotade de flesta valarterna kring Antarktis, så hoppas vi att få stifta närmare bekantskap med dessa imponerande djur under vår vidare färd genom Gerlache Strait denna morgon.
Dag Avango, expeditionsledare, KTH/University of Groningen, Ulf Gustafsson, doktorand, University of Groningen och Gustav Rossnes, Riksantikvaren