LASHIPA 6 har slutligen anlänt till Prince Olav Harbour. Överfarten från Ushuaia i Argentina blev oproblematisk, med måttliga vindar och ett lugnt hav. Väl framme vid Sydgeorgien blev dock vädret sämre, med kraftiga vindar och rejäl sjögång. Tack vare Seal-besättningens säkra handhavande, nådde vi dock tryggt Prince Olav Harbour vid fyratiden på eftermiddagen.

Prince Olav Harbour är idag känt för de stora mängder pälssäl som lever i och kring valfångststationen. Mot slutet av sommaren brukar de dock vara färre. Det är därför vi planlade denna expedition till sent i mars. Alltför många pälssälar kan omöjliggöra fältarbete – de är aggressiva och deras bett kan leda till allvarliga infektioner. När vi nådde fram till Prince Olav Harbour kunde vi still vår oro – sälarna är relativt få. De utgör dock ett hot om man inte är försiktig. De har bosatt sig inuti valfångststationens olika byggnader och ibland ligger de dolda i det långa tussockgräset som täcker stationens omgivningar.

LASHIPA 6-teamet avslutade den första fältarbetsdagen med en vandring genom stationen för att få en första överblick. Imorgon är planen att tilldela nummer till valfångststationens olika delar.

Dag Avango, Teknik- och vetenskapshistoria, KTH