Vi har nu varit på McMurdobasen sedan i måndags och nu har vi bara ett par kurser kvar att klara innan vi får åka ut och fiska. I veckan har vi fått snöskoterintyg och lärt oss hur man byter drivrem, luftfilter, bränslepump och kollar tändstiften, men framförallt vem vi ska ringa när något går snett.

På väg till snöskoterträning.

På självaste Halloween kom vi hem efter den senaste i raden av kurser. Två dagar ute i -20°C på 120 meters tjock packis där vi fick lära oss hur man överlever på Antarktis. Två strålande fina dagar (mycket solbränna) med ovanligt lite vind, men kallt. I vårt läger för natten satte vi upp tält, dels riktiga polartält, men även vanlig moderna tält, vi byggde snöbivack och en igloo.

Sovdags i igloon.

Temperaturen sjönk (till skillnad mot solen) ner till -25°C under natten och efter att spenderat natten sovande (huttrandes) i en lika kall igloo blev det vid sextiden frukost, som bestod av gröt och någon typ av varm dryck.

Frukost i fält.

Med tunga ögon och värkande kroppar kom vi tillbaka till ett McMurdo där aktiviteten gick på högvarv. Det var uppenbart att amerikanernas relation till Halloween är något starkare än vår. Men vi tänkte ”when in Rome do as the Romans” och istället för att lyssna på våra kroppar, så vi fick ladda batterierna med en power nap och en stadig middag.

Så vitt vi vet så återstår nu bara en kurs och det är Sea Ice Training som vi skall ha på måndag. Den var planerad till onsdag, men blev inställt på grund av dåligt väder. Efter det skall vi ut och fiska och hoppas på att få Pagothenia borchgervinki på kroken.