Efter att vi vaknat upp i våra små, men funktionella, flerbäddsrum är det dags för frukost i den stora matsalen, The Galley. Matsalen ligger en bit bort i byn i den största byggnaden, 155, så det gäller att klä sig varmt.

Huvudbyggnad 155

Huvudbyggnad 155 med affär, matsal m.m.

Frukosten på McMurdobasen motsvarar alla förväntningar man kan tänkas ha gällande amerikansk matkultur. Man kan välja mellan allt från en blodig biff till revbensspjäll, pannkakor, muffins, våfflor och blaskigt kaffe. Mätta och belåtna går vi sedan över till Crarylabbet, där vi precis som på zoologen har våra fiskar placerade i källaren.

Crarylabbet är välutrustat både vad gäller utrustning och personal – enligt vissa källor finns det 170 personer som endast jobbar med att bistå forskare. Ration på antal forskare och supportpersonal ligger tydligen på uppåt X:X. Här finns byggnader och olika avdelningar för allt man kan tänkas behöva; verkstad, snickeri, fältaktivitet, bibliotek och gym är bara ett urval.

Vårt labbutrymme ligger i anslutning till akvariedelen och har en fin utsikt över McMurdosundet och bergskedjorna på andra sidan. Vattnet till akvarietankarna hämtas med ett 1 km långt rör utifrån sundet och har den bekväma arbetstemperaturen av -1,7°C. Den låga temperaturen gör att det inte tar många sekunder innan händer och fingrar börjar värka och skulle man lämna de i för länge fryser de till slut till is. Man kan inte undgå att förundras över alla djur som simmar omkring och trivs i detta kalla vatten.

Labbet

Labbet

Efter uppsättning av utrustning och annat småplock i labbet är det dags för lunch som är minst lika tilltagen som frukosten.

På eftermiddagen är det dags för fisketur och eftersom våra skotrar står parkerade 500 m från basen, så ringer man en taxi. Det är lätt att bli bortskämd med all hjälp och support som finns att tillgå.

När vi återvänt till basen och vår fångst har placerats i vår stora akvarietank är det åter dags för mat och det finns ofta mer än 4 rätter och lika många desserter att välja mellan. Med över 1 000 munnar att mätta, tre gånger om dagen, är det imponerande att de kan hålla en sådan hög standard. Efter middagen kan man antingen återvända till labbet eller besöka en av de tre barer som finns att välja på, The Coffee House, The Gallaghers eller Southern Exposure där man kan inhandla ett glas vin eller en öl för 2 dollar.

Matsal

Matsalen där 1000 personer äter tre gånger om dagen.