Den 23 november 2009 fälldes 28 fallskärmskolli med bränsle, proviant, forskningsutrustning samt reservdelar cirka tre km från station Wasa och station Aboa. Vädret var perfekt, klart, helt molnfritt och med endast en svag vind från norr. Efter en natt av väderspaning kunde klartecken ges till besättningen på transportflygplanet som startade på Novo 900 kilometer härifrån.

Av de 28 kollina nådde 27 stycken marken utan problem, ett kolli bestående av åtta stycken 200-litersfat med bränsle fick problem med fallskärmarna och landade i fritt fall från cirka 450 meters höjd. Vi kunde bara se på och börja fundera på hur man sanerar 1 600 liter jetbränsle. Träffsäkerheten var det emellertid inget fel på, kollit landade 50 meter från den absoluta mittpunkten. Övriga spred ut sig på behagligt avstånd och vi kunde senare i lugnt väder bärga fallskärmar och frakta godset med bandvagn och skoter till station.

Det kraschade kollit grävdes fram. Först frilades de översta fyra faten försiktigt ett i taget och locken öppnades. Därefter kunde vi pumpa över innehållet till andra fat och på så sätt glatt konstatera att vi sannolikt kunde rädda stora mängder av bränslet från att spillas ut i naturen. Det visade sig senare under dagen att innehållet i alla de åtta kraftigt deformerade faten gick att rädda till allas vår glädje. Noggrann rekognosering av fällningsområdet betalade sig. Vi hade sonderat några kvadratkilometer för att hitta ett område med lämpligt snökonsistens.

Vikten av förberedelser kan aldrig underskattas. Det var första gången som det genomfördes en fällning från luften här i vår del av Antarktis. Ett nytt stycke historia skapades för de svenska och finska Antarktisprogrammen efter en lyckad operation i samverkan mellan personalen på station Wasa och den finska stationen Aboa.

Hälsningar från gruppen på station Wasa, 73°S, 13°W