Tisdagen den 1 december anlände två forskare och ytterligare en mekaniker till oss på Wasa. Vi har sett fram emot denna dag som innebär att vi kan ta tag i fler av huvuduppgifterna för expeditionen. Efter en sedvanlig väderspaning under natten landade Baslern med de tre våra samt ny personal till den finska stationen Aboa. Resan och omlastningen på Novo hade gått smidigt. Det är alltid kul med besök, vi bjöd flygplansbesättningen på kaffe, nybakta kakor och smörgåsar och fick en pratstund i solen innan de återvände för andra uppdrag.

Forskarna var givetvis angelägna om att sätta i gång med sitt arbete, men under de följande tre dagarna spände Antarktis musklerna med mycket hårda vindar, snödrev och dålig sikt. Först den 4 december kunde vi sätta i gång med att förbereda forskningen samt fortsätta med de tyngre arbetena här på station.

De följande dagarna har bestått av att fortsätta utföra service och reparationer på bandvagnar, skotrar och stationsbyggnaden samt att montera och iordningsställa MARA-antennen, som väntas vara i full drift vilken dag som helst nu. Förberedelserna för en utfärd 200 kilometer söderut till station Svea har inletts och färden beräknas starta den 28 december och vara i åtta dagar.

Den 10 december deltog två av oss i en skoterutfärd till Fossilryggen cirka 40 kilometer söderut. Syftet var att understödja finska forskare från station Aboa i monteringen av en av tre seismometrar som ska placeras ut i närområdet. Det har blivit betydligt varmare nu och vi behöver inte smälta snö längre utan kan pumpa upp smältvatten ur ett blåisområde en bit bort. Det underlättar vardagen avsevärt. Vi gläds även åt de allt tätare besöken av nyfikna snöpetreller som häckar på de branta bergväggarna på andra sidan berget.

Hälsningar från gruppen på station Wasa, 73°S, 13°W