Ett snabbt sätt att samla hud och späck prover för analys av genetik och miljögifter är att ta biopsier på skidor. Här närmas en Krabbätarsäl Foto : Jonas Teilmann

Ett snabbt sätt att samla hud och späck prover för analys av genetik och miljögifter är att ta biopsier på skidor. Här närmas en krabbätarsäl Foto : Jonas Teilmann

Expeditionen med isbrytaren Oden till Antarktis 2008/09 var den tredje expeditionen som koordinerades av den amerikanska forskningsfinansiären National Science Foundation tillsammans med Polarforskningssekretariatet och Vetenskapsrådet. Forskare inom svenska och amerikanska projekt deltog i expeditionen, liksom två personer från forskningsinriktade lärarprogram.

Expeditionens fokus var studier i Amundsenhavet, där forskarna undersökte de fundamentala processer som styr spridning, fördelning samt produktion av växthusgaser (halokarboner och CO2), spridning och utveckling av sjukdomar i säl, samt studier av hur smältvatten från glaciärer påverkar vattenmassorna i havet.

Isbrytaren Oden avgick från Montevideo i Uruguay 26 november 2008 och nådde fram till McMurdosundet vid Antarktis 6 januari 2009. De flesta provtagningsstationer utfördes i Amundsenhavet och några få i Rosshavet under de totalt 20 dygn som var avsatta för forskning. Under dessa dagar utfördes 13 isstationer om 8 timmar samt fyra isstationer om 24 timmar. Dessutom genomfördes totalt 44 stationer med vattenprovtagning för att studera vattenmassornas fysiska och kemiska egenskaper.

Se forskarrapport Epidemic diseases in Antarctic and Arctic seals