Gruppfoto

Gruppfoto efter att flaggan hissats. Foto: Lars-Göran Vanhainen

Den 26 januari är Republikens dag. Då firas antagandet av Indiens konstitution från 1950 och ingen arbetar den här dagen. På morgonen kom en grupp från den ryska stationen Novolazarevskaja på besök för att delta i firandet. Klockan tio på förmiddagen hissades flaggan och man sjöng nationalsången. Därefter hölls en formell ceremoni med tal och uppträdanden. Jag blev som gäst också ombedd att hålla ett tal. Jag gratulerade dem på den stora dagen och tackade för deras gästfrihet och den hjälp vi får i arbetet av stationspersonalen.

Håller tal

Lars-Göran Vanhainen håller tal. Foto: Vikram Hedge

På kvällen fortsatte firandet med en mycket trevlig fest. Det blev uppträdanden med sång och dansnummer. Och kan man inte sjunga eller dansa kan man alltid läsa en dikt eller berätta en rolig historia. Det bjöds också på teaterföreställning.

Inuti igloon

Inuti MARA-igloon finns radarsändaren och -mottagaren samt datorn som styr radarn. Foto: Lars-Göran Vanhainen

Atmosfärradarn MARA består av en huvudgrupp med 48 antennelement. Lite på sidan om finns en mindre gruppantenn med 12 antennelement. Dessa antenner är av en annan typ, men de hade råkat ut för likartade skador i samband med höststormen. På flera av antennerna har aluminiumrören som bildar dipol, reflektor och direktor gått av vid infästningen mot stolpen som håller upp rören. Vi hade med oss reservrör och reparerade och trimmade in antennerna på samma sätt. Därefter sattes hela radarn i drift.

MARA kan ge vindprofiler på höga höjder i atmosfären. Ett sätt att testa att radarn ger korrekt data är att skicka upp en ballong med en nyttolast som består av en GPS och sensorer för temperatur och lufttryck. Det finns också en radiomodul som skickar data från GPS:en och sensorerna till en mottagare på marken där data lagras. Det går sedan att jämföra ballongens vinddata med data från radarn.

Ballongsläpp

Ballongsläpp. Foto: Lars-Göran Vanhainen

Den 4 februari släppte vi en ballong som kom upp till ca 23 000 meter innan den exploderade och föll till maken. Luften här är extremt klar, så vi kunde följa ballongen till 22 km höjd med blotta ögat.

Den 5 februari reste jag och Satheesan hem med avgången D09 från Novo flygfält. Sourav stannar kvar till nästa avgång för att följa upp med ett ytterligare ballongsläpp och för att kolla att radarn fortsätter att leverera data.

Gruppfoto

Gruppfoto på oss som reste hem från de indiska stationerna Maitri och Bharati. Flera av dem har övervintrat här under 2014. Foto: Lars-Göran Vanhainen