MARA - en atmosfärradar i Antarktis
1 november 2009 - 15 februari 2010Har vi verkligen förstått hur den globala cirkulationen i den övre atmosfären (60–100 km) går till? Kan småskaliga processer orsaka omfattande luftväxling mellan olika nivåer nära jordytan (0–15 km)?
För att vi ska kunna tolka de långsiktiga förändringar som observeras och bättre kunna förutsäga vad som kommer att hända i framtiden måste vi först förstå hur cirkulationen i övre atmosfären går till. Vertikal luftväxling i den lägre atmosfären skulle exempelvis leda till att ämnen som orsakar molnkondensation sprids över större områden än vi tidigare har trott och till oförutsedda spårgaskällor i polarisens inre.
Att studera atmosfären
De fenomen vi studerar kan endast ses på polara breddgrader. Arbetet under säsongen 2009/10 utfördes vid den svenska forskningsstationen Wasa, som ligger på hög geografisk men låg geomagnetisk latitud (73°03’S, 13°25’V). Med en atmosfärisk radar på en sådan position kan man studera förhållanden på upp till 100 kilometers höjd med minimal interferens från geomagnetiska störningar. På lägre höjd är förhållandena beroende av avståndet till kusten och den lokala topografin. De undersökningar som görs vid Wasa – som ligger nära kusten på en liten men brant nunatak – kommer att följas av mätningar under olika förhållanden på andra platser.
Vårt viktigaste instrument var en radar med en frekvens på 54 MHz som mätte strukturen, turbulensen och vindarna i atmosfären på höjdintervallerna 1–15 km och 80–95 km. Vi använde oss även av ozonsonder som bars av ballonger upp till 25 kilometers höjd.
Redan publicerade resultat
Preliminära resultat visar att vi har mycket kvar att lära oss om cirkulationen i den övre atmosfären. Flera fall av möjlig stark vertikal luftväxling i den lägre atmosfären påvisades. Mätningar under ytterligare varierande förhållanden planeras.
En artikel baserad på mätningarna från 2009/10 publicerades 2010. Fler artiklar planeras. Översiktsdiagram över mätningarna finns på vår webbsida (Institutet för rymdfysik), och metadata kommer att läggas in i Svensk nationell datatjänst för klimat- och miljödata (SND-KM), när denna tjänst finns tillgänglig via nätet.