Göran Thor undersöker en transekt på Steinnabben. Foto: Carl Lundberg

Göran Thor undersöker en transekt på Steinnabben. Foto: Carl Lundberg

Hur påverkar mänsklig aktivitet den biologiska mångfalden i Antarktis inland? I denna karga miljö är biologiska processer långsamma, vilket betyder att inhemsk biologisk mångfald riskerar att påverkas negativt av mänsklig inverkan.

Syftet med forskningsprojektet är att utvärdera eventuell mänsklig påverkan på vegetationen, det vill säga lavar och mossor, kring de svenska forskningsstationerna Wasa och Svea i Dronning Maud Land, Antarktis.

Transekt med provyta vid Svea

Transekt med provyta vid Svea. Foto: Göran Thor

Under sydsommaren 1991/92 etablerades 120 permantenta provytor längs 11 transekter på olika avstånd från forskningsstationerna. Dessa provytor undersöktes sedan återigen under 2001/02 och 2012/13. Resultaten från den första tioårsperioden visade generellt stor stabilitet, men de provytor som låg närmast Svea hade påverkats av stationens underhållsarbete, vilket i sin tur orsakade en lokal minskning av antalet lavarter.

De första analyserna av de data som samlades in under 2012/13 indikerar att minskningen av antalet lavarter har fortsatt i närheten av Svea. För första gången har även en minskning påvisats i närheten av Wasa. Detta kan förklaras av en kombination av byggarbeten, tramp och ansamling av snö i närheten av stationen. Dessa effekter är dock fortfarande lokala och övriga provytor, som ligger på olika avstånd från Wasa och Svea, visar fortfarande stor stabilitet.

Provyta utmed transekt, Basen

Provyta utmed transekt, Basen. Foto: Göran Thor