Någonstans i översättning blev det nog fel. För vår franske helikopterpilot på 45 minutersturen ut till Taylor Valley, fick för sig att vi skulle ut och fiska upp pyttesmå humrar i sjöarna där ute.
Det Samuel Hylander och Lars-Anders Hansson från Lunds universitet är på jakt efter är zooplakton, och allra helst vill man hitta copepoder, pyttesmå kräftdjur. De är intresserade av är hur dessa pyttesmå djur skyddar sig mot den starka UV strålningen här nere och hur avvägningen mellan bra UV skydd = väldigt röd, och bra skydd mot predatorer (fiskar) = väldigt vit, det vill säga nästan osynlig, är. I sjöar och pölar här nere finns inga predatorer så man tror att de är väldigt röda som skydd den starka UV strålningen.
Under expeditionen med Oden kommer man att samla in zooplankton ur havsvattnet för att se hur de som lever i havsvatten har anpassat sig för att skydda sig mot UV (röda) och predatorer (vita). Kanske de ser ut som små polkagrisar? Undrar vad polkagris heter på franska?
All fältverksamhet här nere är sedan länge avslutad. Allt är i tillbommat och ihoppackat och McMurdo stationen stänger för vintern om en dryg vecka. Så vi var helt ensamma ute och kunde njuta av absolut tystnad och ett mycket kargt och öde landskap. Det är inte för inte man testar teorier och utrustning för Marsmissioner i Dry Valleys dit Taylor Valley hör.
Efter att ha borrat igenom den tjocka isen så började ”hummerfisket” som pågick i två dagar i sträck. Fast vi bytte faktiskt sjö mitt i för att pröva fiskelyckan på ett nytt ställe. ”Fisket” går till så att man skickar ned en vattenhämtare på fler olika djup och sedan filtrerar vatten man får upp. Lagom när man avslutat en mätserie, tagit en fikapaus och en kort powernap så är det dags för nästa mätserie och så rullade det på.
Det är Antarktis och det är sen senhöst så det är ganska kallt. Provtagning och analys medför ett väldigt plaskande, vilket gjorde att det mesta vi höll på med snabbt frös, vilket försvårade det hela. Men inget hinder var stort nog för att stoppa de energiska Lundaforskarna och förhoppningsvis publiceras snart nya, revolutionerande, data.
Sven Lidström, koordinator/expeditionsledare, Polarforskningssekretariatet