Den 30 oktober 2014 skadades ca hälften av antennerna i atmosfärradarn MARA under en storm med vindbyar på upp till 47 m/s. Dipolantennen av aluminiumrör, det övre röret på stolparna, bröts av. Delar av ställningen som håller upp antennerna skadades också. Den 9 januari reste jag tillsammans med Satheesan Karathazhiyath och Sourav Chatterjee från NCAOR ner till Maitri för att reparera radarn.

Arbetet började med att montera bort alla antenner för att sedan räta upp och stabilisera antennställningen. Dipolantennerna togs ned till verkstaden på stationen där dipolröret byttes ut på samtliga antenner. Vi bytte även rören på de antenner som var hela eftersom de kan ha osynliga materialskador som gör att de går sönder under nästa storm.

Därefter monterades antennerna på plats och vi startade arbetet med att justera in antennerna till dess centerfrekvens 54,5 MHz. Intrimningen görs med hjälp av en reflektometer. Vi skickar en testsignal till antennen och mäter hur mycket som reflekteras. En idealantenn reflekterar ingen signal. Sedan justeras matningspunkten mot dipolen så att man får minimalt reflekterad signal.

21 januari var vi klar med injusteringen av antennerna i huvudarrayen och kunde göra den första testkörningen av radarn. Den visade att radarn nu fungerar som den ska. Därefter påbörjades arbetet med att reparera övriga antenner. Det som återstår av arbetet är att staga och förstärka antennställningar.

Vädret har varit bra för utomhusarbete. De flesta dagar har det varit solsken, några minusgrader och en vind på ca 5-10 m/s. Endast två dagar har gått bort på grund av dåligt väder.

Igloo

I igloon finns MARA:s sändare, mottagare och dator. Foto: Lars-Göran Vanhainen

Gruppfoto

Satheesan Karathazhiyath, Lars-Göran Vanhainen, Sourav Chatterjee. Foto: Vikram Hedge

Antennjustering

Arbete med att justera in antenner. Foto: Sourav Chatterjee

Pingvin

En pingvin på upptäcksfärd kom upp till stationen. Den höll till i en snödriva på baksidan av stationen i tre dagar, sedan var den borta. Foto: Lars-Göran Vanhainen

Arbete med MARA-antenner vid Maitri. Foto: Lars-Göran Vanhainen

Arbete med MARA-antenner vid Maitri. Foto: Lars-Göran Vanhainen

Antennrör

Antennrör. Foto: Lars-Göran Vanhainen