Det är bara fem dagar kvar innan det är dags att lämna Troll. Vi har klarat av allt underhållsarbete på MARA, släppt upp sex väderballonger med instrument i olika väderförhållanden och samlat in en hel del bilder och videoklipp av fåglarna över radarn. Den stora fågelvandringen fram och tillbaka till havet med mat åt de nykläckta småfåglarna har precis börjat, så vi hoppas på ännu mer videomaterial de närmaste dagarna.

Även om arbetet med MARA har gått väldigt bra, har de övriga projekten på forskningsstationen haft det betydligt svårare. Båten med förnödenheter och en hel del byggmaterial, som borde ha varit framme i början av december, fastnade i isen och låg fast utanför kusten i tre veckor innan den äntligen nådde lossningsplatsen, 25 mil från stationen, dagen innan julafton. Den första transporten med det allra viktigaste – mat och bränsle – kom fram till Troll den 26 december. Sedan dess har det gått skytteltrafik mellan stationen och kusten och det har varit febril aktivitet vid Troll för att försöka ta igen tre förlorade veckor. Bland annat har man jobbat med de nya boendemoduler som helst ska vara klara innan tisdag denna vecka (då kommer nästa flyg med 20 personer som ska ha någonstans att sova) och med de nya satellitantenner som måste vara klara innan säsongen tar slut om bara sex veckor.

Men för oss fortsätter arbetet hemma i Kiruna!

Forskare filmar fåglar

Ekon från fåglar syns ofta i radarn. Här försöker vi fånga dem på video så att vi kan utveckla algoritmer för att räkna dem. Foto: Sheila Kirkwood

Montering av boendemoduler

Nya boendemoduler sätts ihop. Foto: Sheila Kirkwood

Satellitantenn

Fundamentet för ännu en satellitantenn tar form. Foto: Sheila Kirkwood

Sheila Kirkwood, IRF Kiruna