Från den sjätte mars till den tredje april 2010 kommer Avdelningen för teknik- och vetenskapshistoria på KTH och The Arctic Centre, University of Groningen, i Nederländerna att genomföra en vetenskaplig expedition till Antarktis. Denna expedition utgör en del av IPY-projektet LASHIPA (Large Scale Historical Exploitation of Polar Areas).
LASHIPA 8-expeditionen avser att söka ny kunskap om den antarktiska valfångstindustrin på 1900-talet och om den mångnationella dragkampen om politiskt inflytande över området kring den Antarktiska halvön under samma period. Expeditionens syfte är att kartlägga lämningar av den antarktiska valfångstindustrin på de subantarktiska ögrupperna Sydorkney och Sydshetland samt på den Antarktiska halvön, liksom lämningar relaterade till de motstridiga territoriella anspråk som Storbritannien, Argentina och Chile gör i området.
Expeditionen är multinationell och involverar forskare och doktorander från Nederländerna, Sverige och Norge. Expeditionen finansieras av de svenska och nederländska vetenskapsråden (VR och NWO). Expeditionsmedlemmarna är doktor Dag Avango (expeditionsledare), doktorand Ulf Gustafsson, professor Louwrens Hacquebord, doktor Judith Labohm och Gustav Rossnes.
I skrivande stund har expeditionsmedlemmarna börjat samlas i Port Stanley på Falklandsöarna/Malvinas. Dag Avango och Ulf Gustafsson anlände kvällen den första mars och färdigställer utrustning och samlar historiskt källmaterial från Falkland Islands archives. Övriga expeditionsmedlemmar ska anlända lördagen den sjätte mars, vilket även är den planerade avresedagen för expeditionsfartyget.
Det finns dock ett osäkerhetsmoment som uppkommit på grund av konsekvenserna för flygtrafiken av den omfattande och tragiska jordbävningen i Chile nyligen. Expeditionens fotograf och en besättningsmedlem ska anlända via Santiago och Punta Arenas. Ytterligare två expeditionsmedlemmar ska anlända direkt från Punta Arenas. Vi hoppas att de ska kunna anlända vid avsedd tidpunkt. I annat fall kommer LASHIPA 8 expeditionens avresa att senareläggas.
Dag Avango, expeditionsledare, KTH/University of Groningen