I förra rapporten berättade vi om att det i Antarktis till stor del är naturen och vädret som bestämmer när man kan resa hem. Vår egen hemresa blev ett bra exempel på detta. Medan vi ännu var kvar på stationen hade vi flera stormiga dagar, totalt blev det 16 dagar med storm av vår 40 dagar långa vistelse på Nordenskiöldbasen. Avresan blev uppskjuten en dag, men som tur var så var vädret strålande på upphämtningsdagen.

Flygplan landar

En Basler BT-67 landar vid Nordenskiöldbasen.

Resan gick via Troll till den ryska forskningsstationen Novolazarevskaja ca 90 mil bort från Nordenskiöldbasen. Vid ankomsten till Novo runway var det full storm och landningsbanan var inte i skick att ta emot det större flygplanet som vi skulle resa vidare med.

Forskningsstationen Novolazarevskaya

Den ryska forskningsstationen Novolazarevskaja.

Vi blev väl omhändertagna av våra ryska kollegor och inkvarterade på ”the Oasis” som ligger i anslutning till den ryska forskningsstationen. Här blev vi kvar i tre dagar, tills stormen hade lagt sig och landningsbanan var klar att ta emot flygplanet som skulle ta oss vidare till Kapstaden.

Under dagarna av väntan så hann vi organisera vår packning och även skaffa oss nya kontakter med kollegor från andra nationer, som också jobbar i Antarktis och nu väntar på att få resa hem. Vi mötte forskare och logistikpersonal från Ryssland, Finland, Japan och Tyskland. Såväl i samtal, som i dart och pingis.

När landningsbanan var klar kom flygplanet och dagen efter kunde vi gå ombord för en 6 timmar lång, men helt problemfri flygning från polarkylan i Antarktis till värmen i Kapstaden.

Flygplan

Ombordstigning på flygplanet. En Ilyushin 76TD.

Förseningarna i Antarktis gjorde att även hemresan till Sverige blev två dagar senare än planerat. Väl hemma efter en lyckad expedition, så är det en god känsla att träffa familj, vänner och kollegor igen.

Expeditionen är avslutad, men projektet lever vidare till all utvärdering och uppföljning är avklarad. Det är viktigt att alla erfarenheter från denna expedition tas tillvara för att kunna användas under kommande Antarktisexpeditioner.