Atmosfäriska mätningar vid den svenska forskningsstationen Wasa i Antarktis
5 november 2004 - 1 december 2004Atmosfären och dess sammansättning ovanför den antarktiska kontinenten är unik i många avseenden. Det är inte bara kallt och blåsigt på ytan, utan temperaturen i den högre atmosfären, på ca 20–30 kilometers höjd, är också mycket lägre än temperaturerna över det norra halvklotet. Vid temperaturer lägre än -85°C under flera månader inträffar kemiska processer som är sällsynta över norra halvklotet, och som leder till kraftig ozonnedbrytning, och skapar det så kallade ozonhålet. Kontinuerliga markbaserade observationer på Wasa av den kemiska sammansättningen och transportprocesserna kan bidra med en mätpunkt till de annars så glesa mätningarna av detta fenomen på Antarktis.
Under SWEDARP 2004/05 genomfördes en studie för att se om ett Multi-Axis DOAS-mätinstrument kan installeras permanent på Wasa. Ett resultat av studien var att vi insåg att uppvärmningen från solen skapade stora problem för instrumentets interna kylningssystem. En lämplig avskärmning måste utvecklas, som dessutom förhindrar snödrivor kring eller på instrumentet om det ska övervintra och kunna starta mätningar på våren efter den mörka vintern. Strömförsörjning och fjärrstyrning är några av de problem som måste lösas av Polarforskningssekretariatets logistikavdelning om instrumentet ska kunna mäta på Wasa året runt.
Högre upp i mesosfären, på ca 50–90 kilometers höjd, faller temperaturerna till -150°C under den antarktiska sommaren, vilket ger upphov till ismoln och ett skikt av laddade aerosolpartiklar på 85 kilometers höjd. Detta fenomen ska undersökas på Wasa under flera antarktiska sommarperioder med början 2006/07 med hjälp av MARA-radarn (Moveable Atmospheric Radar for Antarctica). Vindmätningar som genomfördes under november 2004 vid foten av nunatakken Basen visade att den genomsnittliga vindhastigheten i lä av Basen var lägre, medan den maximala vindhastigheten (som vindkast) låg högre där. Därför kommer MARA:s antennfält med 48 dipolantenner att installeras på toppen av Basen
Se forskarrapport Atmospheric measurements at the Swedish antarctic station Wasa