Expeditionen var främst inriktad på glaciologisk forskning relaterad till klimatets förändring, men forskningsprojekt inom geodesi, meteorologi och miljöområdet genomfördes också.

Forskningsprojekt

Glaciologiska undersökningar i Dronning Maud Land

Arbetena utfördes av två glaciologer från naturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet i nära samarbete med en grupp från institutionen för geodesi vid KTH.

Forskningsledare: Per Holmlund, Stockholms universitet

Geodesi

Syftet med projektet var att med hjälp av GPS-mätningar studera de tektoniska rörelserna inom Antarktis och den antarktiska plattans rörelse i förhållande till andra plattor eller kontinenter.

Forskningsledare: Lars E. Sjöberg, KTH

Mätning av aerosol deposition i Antarktis

Målet med detta projekt var att karakterisera torrdepositionen, dvs. deposition som sker när det inte faller nederbörd, över Antarktiska snöytor i relation till dessas skrovlighet, ytskiktets stabilitet, vindhastighet, väderleksförhållanden och med avseende på vad för storlekar som dominerar aerosolens storleksfördelning.

Forskningsledare: Margareta Hansson, Stockholms universitet

Miljöprojektet

För att kunna bedöma om verksamheten på de två svenska stationerna Wasa och Svea i Antarktis har någon inverkan på miljön i området, inleddes det s.k. miljöprojektet säsongen 1991/92. Inom ramen för projektet samlades prover på snön in på ett antal platser i närheten av Wasa, för analys av kemiskt innehåll. Förekomst och utbredning av lavar, mossor och fåglar studerades och markprover samlades in för analys av markfauna.

Projektledare: Anders Modig, Polarforskningssekretariatet

Tidplan

November 1999–februari 2000