Vi påbörjade vår resa mot forskningsstationen Carlini på King George Island för ungefär en vecka sedan. Att ta sig till Antarktis är en spännande upplevelse som tar tid, och innefattar ofta förseningar, så man måste ha ganska mycket tålamod.

Vi har tagit oss till Punta Arenas på Chiles sydspets med kommersiellt flyg och inväntar nu att få korsa Drakes sund med det chilenska fartyget AP Aquiles till Sydshetlandsöarna. Väder, vind och issituation avgör hur långt tid det tar, samt när det är lämpligt att korsa. Det ser nu ut som att vi kan åka i morgon, och det tar ungefär 3–4 dagar innan vi är framme vid Sydshetlandsöarna. För tillfället är det 6–8 m höga vågor i passagen, så vi räknar med en guppig resa.

Torres del Paine

Nationalparken Torres del Paine där Nordenskjöld var en av de tidiga utforskarna. Foto: Anders Torstensson

Under tiden vi väntar på att få lämna Sydamerika har vi passat på att utforska Patagoniens skönhet. Vi har besökt flera historiska platser runt nationalparken Torres del Paine, där de tidiga polarutforskarna Otto Nordenskjöld och Carl Skottsberg gjort sina avtryck några år efter att ha genomfört den första svenska Antarktisexpeditionen mellan 1901 och 1904. Många platser och arter har namngetts efter de tidiga svenska utforskarna, som till exempel sjöarna Lago Skottsberg och Lago Nordenskjöld. Carl Skottsberg var, precis som vi, botaniker och beskrev ett flertal marina algarter från skärgården runt den Antarktiska halvön.

Lago Nordenskjöld

Mikael poserar med den ljusblå Lago Nordenskjöld och Torres del Paine i bakgrunden. Foto: Anders Torstensson

Vi kommer att tillbringa 2,5 månader vid det tyska Dallmann-laboratoriet på den argentinska forskningsstationen Carlini. Vårt projekt handlar i första hand om klimatförändringars effekt på primärproducenter. I vårt fall effekter av ökad temperatur, minskad salthalt samt ökad koldioxidhalt på bottenlevande mikroskopiska alger. Projektet genomförs inom ramen för EU:s IMCONet. Precis som under den första svenska polarexpeditionen så samarbetar vi med argentiska kollegor.

Svensk flagga

Svenska flaggan hälsade oss vid Instituto Antártico Chileno. Foto: Mikael Hedblom