Under två dagar har expeditionen upprätthållit en isstation på ett isflak i Grönlandshavet. Syftet är skaffa noggranna mätdata på istjocklek, densitet, storlek och topografi för att sedan bryta sönder det åtta kvadratkilometer stora isflaket med Oden. Instrument ombord mäter då upp hur isen uppträder och vilken kraft som krävs för att bryta den. De data som kommer in används sedan i arbetet för att bygga en simulator för isbrytning. Då de mönster som isen kan uppvisa är mycket komplexa och varierande är detta en utmaning.

Isstationen upprättas genom att Oden bryter en ränna en bit in i isflaket och sätter därefter ut ett antal pollare i borrade hål i isen för att förtöja vid. Därefter lyfts den utrustning som behövs ner på isen med kran och en landgångs lägg ut. Innan arbetet kan påbörjas behöver området skyddas från isbjörn. Ursus maritimus finns i området och bevakningen tas på allvar. Två beväpnade vakter spanar ständigt i utkanten av forskarnas arbetsområde och de som använder sig av snöskoter längre bort är också beväpnade. Från Odens brygga hålls också ständig utkik efter isbjörn.

Redan första förmiddagen observerades en stor isbjörnshanne ca 800 m från fartyget och en ordnad embarkering fick genomföras. Isbjörnen försvann bort i dimman och en helikopterrekognosering gemomfördes, men utan resultat. Arbetet kunde återupptas efter några timmar.

Efter två dagar var alla mätpunkter uppsatta och isflaket inmätt. Vid avvecklingen kunde vi se att en mätpunkterna längst bort hade fått besök, troligen av samma isbjörn, som bitit sönder en av mätstolparna. Detta hade inte observerats i dimman. Under kvällen den andra dagen avvecklades isstationen efter två intensiva dagar. Sent på kvällen bröts flaket upp med kraften från Odens fyra maskiner.

Niklas Granholm, isbjörnsvakt på expeditionens isstation