Vår expeditionsläkare Henrik fullt utrustad med ryggsäck och säkerhetssele

Vår expeditionsläkare Henrik. Han har alltid med sig sin medicinska utrustning. De mest känsliga läkemedlen förvarar han på kroppen och tar med sig ned i sovsäcken för att de inte skall frysa när vi är i fält. Foto: Henrik Törnberg

Henrik är klädd i svart och står på bilen som är fullastat med lådor.

Henrik är alltid redo. Den medicinska utrustningen som är packad i väskor och lådor. Foto: Henrik Törnberg

Vår expeditionsläkare heter Henrik Hedelin. Till vardags arbetar han som ortopedkirurg på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg och har sedan 10 år specialiserat sig på bergs- och vildmarksmedicin. Som läkare i Göteborg opererar han barn och ungdomar med brutna ben och armar.

Här under expeditionen så har det mest komplicerade ingreppet varit att med pincett, dra ut två stickor ur fingrar. Vi hoppas innerligt att det inte blir värre än så under den tid som är kvar av expeditionen.

Som expeditionsläkare gäller det att alltid vara redo. Henrik går aldrig långt ifrån sin medicinska utrustning som är packad i väskor och lådor. De mest känsliga läkemedlen förvarar han på kroppen och tar med sig ned i sovsäcken för att de inte skall frysa när vi är i fält. Det blir snabbt fullt i sovsäcken, där förvaras även alla kläder, filtinnerskor, strumpor och vantar som behöver torkas under natten tillsammans med eventuell annan köldkänslig elektronik.

Läkare, bärare, köksgosse och gymnast (?) i en och samma förpackning. Foto: Henrik Törnberg

Läkare, bärare, köksgosse och gymnast (?) i en och samma förpackning. Foto: Henrik Törnberg

Även om vi hittills hållit oss friska och klarat oss från skador så används övriga expeditionsdeltagare flitigt som försökskaniner. Det testas mycket med ultraljud, blodprov, spjälkningsutrustning och om man inte passar sig så riskerar man att snabbt fångad i en stabiliserande ryggbår. Allt måste naturligtvis testas så att vi vet om vi kan förlita oss på utrustningen när temperaturen kryper under 20 minusgrader.

Under expedition är läkarmottagningen är alltid öppen, men det är som tur nog skralt med patienter. Henrik gör i stället en mycket god insatts som ”allt i allo man” under expeditionen. Han är Karins högra hand då det gäller mathållningen i fält och ställer alltid villigt upp då det skall bäras, skottas, lastas, sorteras eller städas på stationen eller i fält.

För expeditionen och forskningens del så är det naturligtvis helt perfekt att få läkare, bärare och köksgosse i en och samma förpackning. Vi har även stor nytta av Henriks goda fältvana och erfarenheter från klättring och att färdas på glaciär.